12:45

Pajala IF

Referat: IBK Luleå - Pajala IF

Förra söndagens match var aningen spännande, men denna match var på gränsen till olidligt spännande.

Vi börjar machen bäst. Henriikka har en i ribban alldeles i inledningen och Emma träffar stolpen vid en kontring. Tempot är högt. Hemmalaget rullar på tre formationer som alla har en väldans spring i benen. Vi löser dock oftast deras höga press på ett mycket bra sätt. Vi har ett mer organiserat anfallsspel och rullar boll bra i Luleås zon. Tyvärr finns inte riktig skärpan där och den sista viktiga passning blir ofta för brant eller för studsig. Vissa gånger väljer vi att slå en passning för mycket ist för att trycka in bollen. Luleå är inte alls ofarliga och när vi i slutet av peridon slarvar och åker på en kontring så tar hemmalaget ledningen. 1-0 står sig perioden ut.

I andra har IBK mer anfallsspel. De snurrar ibland en ganska lång stund i vår zon och Elin tvingas till några ingripanden. Vi har svårare att komma till klara målchanser och en viss frustration infinner sig. 11.46 kommer dock kvitteringen. Evvis bryter in bakifrån mål och lyfter in en backhand. Strax efter kvitteringen åker vi på en "tvåa". Vårt box-playspel som tidigare varit så bra klickar och en helt fristående lulespelare kan enkelt lyfta in 2-1 helt omarkerad i slottet. Med 5 minuter kvar av perioden får vi chansen med en tjej mer. Vi låter bollen rulla fint och slår bra passningar. Tyvärr tar vi alldeles för lite avslut och vårt pp skapar inga större svårigheter för hemmamålvakten. Ett måls underläge inför sista

Vi får en riktig kanonstart på sista. Evvan slår en genialisk djupledspassning mot Emma som krigar fram bollen till Viola som slår in den i tomt mål. Detta sker redan efter 24 sekunder. Nu är vi i förarsätet igen. Linan med Evvis, Emma och Viola har långa anfall och det känns som att ett till mål hänger i luften. Det kommer åxå efter 4.37 då Viola åter får sätta bollen i tomt mål efter att Emma brunkat framför målvakten. 5.04 åker vi på en rätt onödig utvisning som hemmlaget utnyttjar och matchen är åter jämn, 3-3. Nu står det och väger lite. Vi har några riktigt bra lägen. Bollen smiter strax utanför stolpen vid ett par tillfällen och det smackar till rejält i masken på hemmamålvakten vid ett av anfallen. Vi bränner åxå två rena frilägen i perioden. Men matchens räddning är det Elin som står för i den tredje perioden då hon avvärjer ett friläge med sin tåspets. 16.06 kommer så det matchvinnande målet. Det är en kopia av vårt förra ledningsmål. Evvis driver upp bolen, Emma krigar framför mål och Viola står för tredje gången på rätt ställe och stänker in sitt tredje mål för dagen. Slutet blir dramatiskt. Vi tar Time med 1.49 kvar. Vi har frislag i eget hörn. Spelet sätts igång och vi håller i bollen på ett mycket fint sätt. Men plötsligt blåser dommaren helt obegripligt frislag åt hemmalaget då vi har bollen, men en av deras tjejer ramlar till synes oattackerad. Det ska tilläggas att samma lulespelare vid ett flertal tillfällen tidigare i matchen och i matchen i Pajala ramlat tämligen enkelt. Nåväl. Domaren bestämmer. Hemmalaget utnyttjar sin gratischans och skapar tryck i vår zon. Det känns som att sekunderna tickar långsamt nu. Vi krigar otroligt bra och Inka dödar många sekunder genom att vara väldigt stark bakom eget mål. Vårt försvarsspel sista 20 sek känns lite oorganiserat. Det känns om att vi behöver ett avbrott i spelet och jag ropar efter frislag. Tyvärr så gör spänningen och nervositeten mig väldigt otydlig och tjejerna förstår inte alls vad jag menar samtidigt som bollen slängs in framför vårt mål. Klubbor viftar efter den från alla håll. Klockan tjuter och en väldig lycka utbryter. Fy f-n vilken skön seger!

Luleå har höjt sig flera snäpp sen vårt tidigare möte och ger oss en rejäl match. Visst, vi känns lite tyngre och skapar fler heta målchanser, men hemmalaget hade lika gärna kunnat vinna denna match. Detta var en riktig lagseger. Alla krigar och ger 100%. Vi visar vilken otrolig styrka vi besitter då vi vänder matchen, trots lite knackigt spel, i sista perioden och avgör med 4 min kvar. Bästa back var Inka som inte gör så stort väsen av sig men spelar så gott som felfritt. Sanna gör ett kanonjobb som center. Viola visar sin otroliga målfarlighet och gör tre mycket viktiga mål i sista perioden. För detta får hon ta med sig Örjan till Ylläs i två veckor.